להלן שימושים פנימיים נפוצים בצמחי מרפא:
מיצוי במים:
הכנה פשוטה אשר אינה מצריכה מכשור או ידע מיוחדים.
המינון הסטנדרטי לטפל באמצעות מיצוי הוא 3-4 כוסות ביום. חמישה גרם צמח יבש לכל כוס.
חליטה Infusion- יציקת מים רותחים על חלקי צמח כתושים. החליטה מתאימה למיצוי חלקים עדינים של הצמח כגון: עלים, פרחים או זרעים קטנים ועדינים. חשוב שהכלי יהיה מכוסה כדי לא לאבד מרכיבים המתנדפים מהצמח. בין כפית לשתיים מהחומר היבש, מהחומר הטרי מינון כפול.
מרתח Decoction- מיצוי המרכיבים הפעילים של הצמח ע"י הרתחה. המרתח מתאים למיצוי החלקים הקשים כגון השורשים, קליפות הגזע, גבעולים וזרעים. הכנה- להרתיח ולהשאיר על אש נמוכה למשך 10 דקות (חלקים בינוניים), בין 20-30 דקות.
השרייה- מיצוי הצמח הכתוש במים בטמפרטורת החדר במשך 8-12 שעות. מבחינים בין השרייה חמה והשרייה קרה. לעיתים קרובות משרים במים קרים צמחים רעילים שרכיביהם הרעילים נמסים רק במים חמים. באמצעות ההשרייה חומרים פעילים יתחילו לפעול ולא יהרסו ויטמינים מסויימים שנהרסים בדר"כ בבישול כמו ויטמין C. כמו כן, גם מינרלים בכדי לקבל מיצוי טוב שלהם רצוי זמן השריה ארוך וממושך.
מיצוי באלכוהול (טינקטורות)
טינקטורות הם מיצויים מצמחים טרים או יבשים בתוך ריכוזים שונים של מים ואלכוהול. אלכוהול משמש למיצוי יעיל של מגוון מרכיבי הצמח ובאותו הזמן הוא נצמש כחומר משמר. טינקטורות על בסיס אלכוהול נספגות במהירות ומניבות תוצאות. הריכוזים לגבי ריכוזי הצמח והאלכוהול מצויים בפרמקופיה (ספר המאגד בתוכו אינפורמציה).