הנבטים הם למעשה זרעים וגרעינים שהחלו בתהליך הצמיחה. כל זרע מורכב מקליפה חיצונית, חומרי הזנה ונבט. במצב יבש, הזרע יכול להישמר למשך זמן רב, אך תהליך ההנבטה מתחיל רק כאשר מתקיימים תנאים מתאימים של טמפרטורה, אור, לחות ואוורור. ניתן להנביט זרעים באדמה או במים. במהלך ההנבטה, עולה ריכוז האנזימים החיים בזרע, שמאפשרים את פירוק המזון שבתוך הגרעין, ומניעים אותו בנוזלי הזרע לשימוש בתהליך הצמיחה.
אנזימים אלו מועילים גם לגוף האדם: הם מסייעים בנשימת התאים, מונעים חמצון בגוף, תומכים בפעילות שריר הלב, משפרים את עיכול המזון, מעכבים תהליכי הזדקנות, מפחיתים השפעות של קרינה, פועלים כאנטי דלקתיים, ומסייעים במלחמה בסרטן. בנוסף, הנבטים מהווים מקור עשיר של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
קיימים סוגי נבטים שונים, כמו: אספסת, חיטה, תלתן, עדשים, מאש, צנונית, חמניות, חומוס, חלבה וברוקולי. הנבטים השונים נבדלים בטעמם ובהרכבם התזונתי, כאשר הנבטים הארוכים יותר (עד 15 ס"מ) עשירים יותר בויטמינים יחסית לתכולת החלבון שלהם.
מעט על סוגי נבטים שונים:
-
אלפלפה (אספסת)- עשירים בסידן, זרחן, ברזל, מנגן ואשלגן, עם תכולה גבוהה של ויטמיני C ו-K. מומלצים לאנשים עם בעיות עצמות כמו שברים ואוסטיאופורוזיס, ולנשים מיניקות להגברת החלב.
-
מש (מאש)- נבטים סיניים נפוצים המכילים ויטמינים A, B ו-C. הם קלים להנבטה ונשמרים זמן רב.
-
חילבה- נבטים בעלי ריח ייחודי המסוגלים לנבוט גם בקור. בשל טעמם המר, הם מנקים את הכבד מרעלים ומסייעים לאיזון משק הסוכר בגוף.
-
חמניות- עשירים בלציטין, ולכן מומלצים לסובלים מעודף שומנים בדם כמו כולסטרול וטריגליצרידים, ומשתלבים טוב במאכלים בשל טעמם העדין.
נבטים הם תוספת טבעית ובריאה לתזונה היומית, המשפרת את הבריאות ותורמת לערכים תזונתיים רבים.