מזון האדם מהווה מאז ומתמיד את הבסיס לקיומו. עם זאת, בבואנו להתייחס לאיכות המזון אותו האדם אוכל, מזון יכול להוות את ה"תרופה" הבטוחה ביותר עבור האדם או "רעל" בעל השפעה איטית ומצטברת לאורך שנים. בהתייחסנו למזון כאל תרופה, השפעתו הרפואית על הגוף תהיה איטית יותר מאשר תרופה כימית, אך בסופו של תהליך, הריפוי יהיה עמוק ויסודי יותר. חשוב לציין כי תרופה כימית לשם הקבלה מטפלת סימפטומאטית ולא באופן יסודי בשורש הבעיה.
היפוקראטס שתבע את המשפט "יהיו מזונותיך לתרופותיך ותרופותיך למזונותיך" טיפל באלפי מטופלים באמצעות תזונה ובמקרים נדירים ודחופים באמצעות ניתוח (על פי הידע שהיה קיים באותה תקופה) ו/או צמחים. בכל המקרים הוא ניסה להבין את אורחות חייו של המטופל לפני שקבע את אופן הטיפול.
מאז קמו לחילופין מטפלים שונים שדגלו באותה שיטה כמו ג'נסן, מאייר, צ'לטון וכו'.
כיום, הרפואה המערבית הינה מפותחת מאוד ונותנת מענה למרבית הבעיות הרפואיות. לרפואה הקונבנציונאלית חשיבות עליונה בהצלת חיים ולעיתים קרובות גם בהארכתם.
אולם מאידך גיסא, ככל שהרפואה המערבית מתפתחת, קצב התמותה ממחלות לב, סרטן ומחלות "מודרניות" נוספות עולה בהתמדה עם השנים.
נשאלת השאלה, מה הסיבה או הגורם לתופעה? והאם בחברה המודרנית ניתן להתייחס למזון כרעל? ההתייחסות למזון כרעל מכוונת לכל אותם חומרים המוספים למזון או מיוצרים לתעשיית המזון כגון צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרים מייצבים, שומן טרנס, חומרי טעם וריח, כמו גם לחומרים כימיים הניתנים בתהליך הגידול החקלאי כמו הורמונים, אנטיביוטיקה, דישון, חומרי הדברה ורשימה ארוכה של חומרים נוספים. המזון בחברה המודרנית הינו מזון המכיל רעלים רבים שחלקם ידועים כבר היום, וכמו כן ידועה השפעתם ההרסנית על הגוף, וחלקם יתגלו בהמשך.
דבר אחד ברור חומרים אלה אינם תורמים לבריאותינו וחומרת השפעתם על הגוף באה לידי ביטוי לאחר שנים של שימוש.
כיום האדם בחברה המודרנית אינו חש אחראי לבריאותו שלו. חיידקים, וירוסים, מזג אויר, זיהום אויר או אפילו מקור עליון משפיעים על בריאותנו והרופא באמצעות תרופה זו או אחרת נחשב כבעל הפתרון לבעיה.
האם זה נכון להתייחס לגופנו כאל מכונה שרק איש מקצוע יכול לטפל בה?
האם אנו באמת זקוקים להתערבות מבחוץ בכדי להבריא את גופנו או שיש בכוחותינו לדאוג לבריאותנו?
אני מאמינה שבכל אחד מאיתנו חבויה היכולת לתקן את אשר התקלקל במהלך הדרך ולהביא את הגוף לאיזון בראש ובראשונה באמצעות מזון מלא.
מהו למעשה מזון מלא?
מזון מלא הוא מזון טבעי שלא עבר עיבוד או עבר עיבוד מינימלי. הוא שומר על כל מרכיביו המקוריים, כולל סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. מזון מלא כולל פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, חלבונים רזים ושומנים בריאים.
יתרונות המזון המלא כתרופה:
1. שיפור הבריאות הכללית- מזון מלא מספק לגוף את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לתפקוד תקין, כולל ויטמינים, מינרלים, חלבונים, שומנים טובים ופחמימות מורכבות. תזונה עשירה במזון מלא יכולה לשפר את מצב הרוח, האנרגיה ותפקוד המערכות השונות בגוף.
2. הפחתת הסיכון למחלות כרוניות- מחקרים רבים מראים כי תזונה עשירה במזון מלא יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב, סוכרת סוג 2, השמנה וסוגים מסוימים של סרטן. רכיבים כמו סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ושומנים בלתי רוויים תורמים להפחתת דלקות ושיפור תפקוד מערכות הגוף.
3. ניהול משקל- מזון מלא עשיר בסיבים תזונתיים שמשפרים את תחושת השובע ומסייעים בניהול משקל תקין. סיבים תזונתיים מסייעים בהאטת העיכול ושחרור הדרגתי של סוכר לדם, מה שתורם לשמירה על רמות סוכר יציבות ומונע תחושות רעב פתאומיות.
4. תמיכה במערכת העיכול- סיבים תזונתיים במזון מלא מסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול ומניעת עצירות. הם תורמים להאצת תהליכי הפירוק והספיגה של המזון ומסייעים בשמירה על בריאות המעי.
5. שיפור בריאות הלב- שומנים בריאים, סיבים ונוגדי חמצון במזון מלא תורמים לבריאות הלב ומפחיתים את רמות הכולסטרול הרע (LDL). הם משפרים את זרימת הדם ומפחיתים דלקות בכלי הדם, מה שמסייע במניעת מחלות לב.
דוגמאות למזון מלא כתרופה:
פירות וירקות:
פירות יער- עשירים בנוגדי חמצון כמו ויטמין C ופוליפנולים, המסייעים בהגנה על התאים מפני נזקים חמצוניים. פירות יער כמו אוכמניות, פטל ותותים תורמים לשיפור תפקוד המוח והמערכת החיסונית.
תפוחים- מכילים סיבים תזונתיים (פקטין) שמסייעים בתפקוד מערכת העיכול ושמירה על רמות סוכר בדם. בנוסף, תפוחים עשירים בוויטמינים ומינרלים התורמים לחיזוק מערכת החיסון.
ברוקולי- מכיל סולפורפן, חומר נוגד סרטן פוטנציאלי, ומסייע בשיפור תפקוד מערכת החיסון. הברוקולי עשיר בוויטמינים C ו-K, סיבים ומינרלים חשובים כמו ברזל וסידן.
גזר- עשיר בבטא-קרוטן, חומר המקדם בריאות העין ומשפר את מערכת החיסון. בטא-קרוטן הוא נוגד חמצון המגן על התאים מפני נזקים חמצוניים ותורם לשמירה על בריאות העור.
דגנים מלאים
אורז חום- מכיל סיבים, ויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו מגנזיום וברזל, ותומך בתפקוד תקין של מערכת העיכול והלב. אורז חום הוא מקור טוב לפחמימות מורכבות שמשחררות אנרגיה בצורה הדרגתית.
שיבולת שועל- מכילה בטא-גלוקן, סיב מסיס המפחית את רמות הכולסטרול ומשפר את בריאות הלב. שיבולת שועל היא מקור טוב לברזל, מגנזיום וויטמינים מקבוצת B, התורמים לשיפור תפקוד מערכת העצבים.
כוסמת- נטולת גלוטן ועשירה בחלבון מלא, סיבים ומינרלים כמו מגנזיום וברזל. הכוסמת תורמת לשיפור תפקוד מערכת העיכול ומסייעת בניהול משקל.
קטניות
עדשים- עשירות בחלבון, ברזל, סיבים ומינרלים נוספים. מסייעות בשיפור העיכול ושמירה על רמות סוכר יציבות בדם. עדשים הן מקור טוב לחלבון צמחי, התורם לבניית שרירים ושמירה על בריאות העצמות.
חומוס- מכיל חלבון צמחי איכותי, סיבים, ויטמינים ומינרלים כמו ברזל ומגנזיום. חומוס תורם לשיפור תפקוד מערכת העיכול ומסייע בניהול משקל ובשמירה על רמות סוכר יציבות.
אגוזים וזרעים
שקדים- עשירים בוויטמין E, מגנזיום ושומנים חד בלתי רוויים התומכים בבריאות הלב ומערכת העצבים. השקדים תורמים לשיפור תפקוד המוח ומסייעים בשמירה על בריאות העור.
זרעי פשתן- מכילים חומצות שומן אומגה-3, סיבים וליגננים, המסייעים בהפחתת דלקות ושיפור בריאות הלב. זרעי פשתן תורמים לשיפור תפקוד מערכת העיכול ומסייעים בניהול רמות כולסטרול.
"יהיו מזונותיך לתרופותיך ותרופותיך למזונותיך"