כשם שרכב זקוק לאוקטן הנכון בכדי לנסוע, גוף האדם זקוק לתזונה בריאה כדי למנוע ולרפא מחלות. אכילה נכונה היא הבסיס לבריאות טובה ולשיפור איכות החיים. הקפדה על תזונה מאוזנת מבחינת אבות המזון, מגוונת ובריאה, תתמוך בתפקוד התקין של כלל מערכות הגוף.
כמה עקרונות נטורופתיים חשובים לאכילה נכונה:
אכול רק כשאתה רעב - להקשיב לגוף ולדעת שהרעב הוא כמו תינוק, כשהוא מתעורר הוא קורא לנו. בשעת רעב אמיתי, יש הפרשה של מיצי עיכול ועל כן מובטחים עיכול וספיגה טובים של המזון. לעתים מוחלפת תחושת הצמא בתחושת רעב, לכן כשאתה מרגיש רעב, שתה קודם כוס מים ואז תראה אם אתה עדיין רעב.
לעס היטב את המזון - לעיסה נכונה ומרבית (כמספר השיניים 32 לעיסות בכל ביס (או לפחות לשאוף לכך)), מבטיחה עיכול קל ומיטבי של המזון בקיבה ובמעיים.
כמויות מזון - הקפד על אכילת כמויות קטנות של מזון המותאמות לשעת הארוחה: "אכול בבוקר כמו מלך, בצהריים כמו אזרח ובערב כמו קבצן".
אל תדלג על ארוחות.
הקפד על זמני ארוחות קבועים - אל תאכל ארוחות מיד עם הקימה בוקר או סמוך לשינה.
אל תשתה בזמן הארוחה - השתייה בזמן הארוחה משבשת את העיכול , מפני שהיא דוחפת את המזון לקיבה מהר מדי ומדללת את מיצי העיכול. כתוצאה מכך נשאר חלק מהמזון בלתי מעוכל.
אל תאכל מזון קר או חם מדי - אכילת מזון קר משבשת את העיכול ואכילת מזון חם פוגעת בלעיסה תקינה.
אל תאכל בשעה של אי נוחות פיזית או נפשית - אם אתה עייף מאד או קר לך או חם לך מדי, אתה סובל ממחלה אקוטית, חש כאבים או חומך עלה- רצוי שתדחה את הארוחה. אל תתייחס למזון כאל מרפא לכעס,מצבי רוח או שעמום.
מנוחה מומלצת אחרי ארוחה דשנה - כדי להבטיח עיכול מקסימאלי.
להתמסר לארוחה - אכול אך ורק ליד השולחן, אכול ברוגע, לא לקרוא, לצפות בטלוויזיה וכד' תוך כדי אכילה, צריך לזכור שגם העיניים משתתפות בתהליך הרעב-שובע.
הקפידו על מנות קטנות ומאוזנות- שמירה על גודל מנות מתאים מסייעת בניהול משקל ובריאות כללית. השתמשו בצלחות קטנות כדי לשלוט בגודל המנות. אכלו לאט ותקשיבו לגוף כדי להרגיש מתי אתם שבעים.
תכננו מראש את הארוחות- תכנון מראש מסייע בשמירה על תזונה נכונה והימנעות מבחירות לא בריאות. תכננו את הארוחות לכל השבוע והכינו רשימת קניות בהתאם. הכינו מראש מנות בריאות וקלות לשימוש במהלך השבוע.
היו מודעים להרגלי האכילה שלכם- מודעות להרגלי האכילה מסייעת בשמירה על תזונה בריאה. הימנעו מאכילה מול מסכים כמו טלוויזיה או מחשב.
הקדישו זמן לאכילה מודעת והתמקדו בטעמים ובמרקמים של המזון.
כמה עקרונות נטורופתיים לתזונה בריאה:
- אכלו מגוון מזונות אשר יספק את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לגוף. כל קבוצת מזון מכילה רכיבים תזונתיים ייחודיים, והגיוון מסייע במניעת חוסרים תזונתיים.
- אכלו פירות וירקות אשר עשירים בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. אכילה יום-יומית של פירות וירקות בחמישה צבעים תבטיח קבלת קשת רחבה של רכיבים תזונתיים חיוניים.
- הקפידו על מנה של ירקות ירוקים בכל יום לניקוי כבד כמו: חסה, מלפפון, כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי.
- הקפידו על מנה של ירקות כתומים לחיזוק הטחול כמו: גזר, בטטה, דלעת, דלורית.
- אכלו דגנים מלאים (אורז מלא, חיטה מלאה, שיבולת שועל, קינואה וכוסמת) אשר עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. כמו כן, הם מכילים סיבים תזונתיים המשפרים את תפקוד מערכת העיכול ומסייעים לתחושת שובע.
- אכלו קטניות (עדשים, שעועית, חומוס, אפונה וטופו) אשר מהוות מקור מצוין לחלבון מן הצומח אשר חיוני לבניית שרירים, רקמות ולתפקוד תקין של הגוף. כמו כן, הקטניות מכילות סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
- שלבו דגנים וקטניות בתזונה היומית כבסיס לתזונה מאוזנת ובריאה. כאשר משלבים דגנים וקטניות, מקבלים חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות שהגוף זקוק להן. השילוב הזה הוא חשוב במיוחד לטבעונים ולצמחונים, שמחפשים מקורות צמחיים לחלבון איכותי מן הצומח.
- אכלו שומנים בריאים אשר חשובים לתפקוד המוח והמערכת ההורמונלית. העדיפו שומנים חד בלתי רוויים ורב בלתי רוויים כמו שמן זית, שמן קוקוס, אבוקדו, אגוזים וזרעים והימנעו משומנים טרנס ושומנים רוויים שנמצאים במזון מעובד ומזון מהיר.
- שמרו על שתיית מים מספקת- מים חיוניים לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף ויש להקפיד לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום. מומלץ להימנע משתייה ממותקת/מוגזת. כמו כן, ניתן לשתות גם תה צמחים כחלק מכמות הנוזלים היומית.
- הקפידו על ארוחות קטנות ותכופות- ארוחות קטנות ותכופות מסייעות לשמירה על רמות אנרגיה יציבות לאורך היום. אכלו 5-6 ארוחות קטנות ביום במקום 2-3 ארוחות גדולות. ארוחות קטנות תורמות לשמירה על רמות סוכר יציבות בדם ומונעות תחושות רעב פתאומיות.
- הימנעו ממזון מעובד אשר מכיל בדרך כלל סוכרים ושומנים לא בריאים. העדיפו מזון טרי וטבעי על פני מזון מעובד ומשומר. מומלץ להכין את הארוחות בבית כדי לשלוט במרכיבים ובאיכות המזון.
- הימנעו ממזונות המכילים צבעי מאכל, חומרים משמרים, מונוסודיום גלוטומאט.
- העדיפו מזון אפוי או מבושל או מאודה על מזון מטוגן.
- המירו בשר ועוף בדגים לפחות פעמיים בשבוע.
- הקפידו לסיים ארוחה אחרונה לא יאוחר מהשעה 8 בערב.
- אין לאכול ארוחת לילה.
- בחרו לעסוק במה שאתם אוהבים והקדישו לכך לפחות שעה ביום.
- הקדישו זמן לפעילות גופנית, החשובה לגוף ולנפש.
במידה ואתם לא צורכים מספיק פירות וירקות, אני ממליצה לכם לצורך את
קפסולות הפירות, ירקות ופירות יער של ג'וס פלאס , הדבר הטוב הבא אחרי פירות וירקות כחלק מאורח חיים בריא.
אכילה נכונה היא הבסיס לבריאות טובה ולשיפור איכות החיים. הקפדה על תזונה מאוזנת, מגוונת ובריאה יכולה לסייע לגוף במניעת מחלות, שיפור מצב הרוח, העלאת האנרגיה וכן תמיכה בתפקוד התקין של כל מערכות הגוף.
רוצים לבנות תוכנית תזונה אישית ומאוזנת? צרו קשר ועשו את הצעד הראשון כדי לעלות על דרך ההבראה.